WIN-WIN-WIN или за Санкциите, БГ и Председателството

На 28.06 Съвета на ЕС продължи санкциите “насочени към специфични сектори на руската икономика” до 31.01.2018 г.

Сиреч, след началото на нашето председателство. Не случайно Премиерът до сега е посочвал в свои исказвания единствено свалянето на санкциите като приоритет на Председателството ни. Ако паднат - заслугата е наша. Ако ги подновят - Големите началници са лошите, ама ето, дадохме всичко от себе си.

Сред Големите началници в ЕС въпросът също не е така еднозначен. Реално, независимо от реториката на политиците, интересите и желанията на Берлин и Париж са търговията с Русия да се отвори и засили. Особено сега, когато руснаците са икономически и финансово в партер, и лесно ще се съгласяват на всякакви условия. Добре е и за тези, които искат санкциите да останат, вкл за да уреждат търговията си през тях. Активното приказване на “най-бедната и корумпирана държава в ЕС” (и шуробаджономика) в полза на нещо никак не е в негова полза. Даже и за Кремъл и за руснаците е добре, без да се впускам в подробностите, че са много. Тотален win-win-win!

Затова и премиер, и президент, и всички тук консенсусно ще говорят за сваляне на санкциите. Без непременно икономиката на България да се нуждае от това или да има особена полза. На нас ни стига, че сметката за енергоносителите вече ни падна чувствително. Единствено държавните енергийни монополи и посредници не харесват това.

Народните сантименти са налице и достатъчни. Свалянето на санкциите срещу Русия или говоренето за това е единствения политически приоритет на #EU2018BG. Дори и да е невъзможно. Само да сме живи и здрави, и да има мир...

Автор: Илия Лингорски, зам.-министър на финансите в кабинета „Сакскобургготски“.

коментари

Напишете вашия коментар: