2 милиона избраха независима Каталуня

Над 90% подкрепиха нарушаването на испанската териториална цялост. Резултатът от референдума, обаче изглежда не представляват цялото население,  тъй като участието в него не надвишава половината от имащите право на глас в областта. Допитването до народа не е признато от правителството в Мадрид, от другите европейски държави и институциите на ЕС.

Гласуването бе съпроводено с брутални сблъсъци между органите на реда и желаещите да упражнят своя вот. Причина за това стана решението на испанските власти да предотвратят референдума с всички сили на държавната машина. 844 са ранените след сблъсъците.

Сепаратисткото правителство на Каталуня потвърди в нощта, че с "да" за независимостта на испанския регион са гласували 90% от участвалите в референдума.  Участието е било, според изчисленията на изпълнителната власт в Каталуня 42,3%.

Говорителят на правителството Жорди Турул увери, че около 2,26 милиона души са участвали в гласуването в неделя и че от тях 2,02 милиона са гласували с "да". Избирателите трябваше да отговорят на въпроса "Искате ли Каталуня да стане независима държава под формата на република?". Референдумът обаче не успя да включи критерии, гарантиращи надеждността на резултатите като прозрачни избирателни списъци, независима избирателна комисия, тайно гласуване.

Според Турул 176 000 души или 7,9 % са гласували с "не". Референдумът - забранен от Конституционния съд - бе бойкотиран от всички партии, които се противопоставяха на сепаратистите.

„Каталуня спечели суверенитет и уважение и нейните институции имат задължение да приложат този резултат“, категоричен бе Карлес Пучдемон, министър-председател на размирната област.

Според премиера на Испания Мариано Рахой полицията си е свършила работата и референдум не е имало. Утре се очаква провеждането на масова стачка на 44 организации, включително и основните синдикати на Каталуня, в защита на резултатите от референдума.

коментари

Напишете вашия коментар: