Пирова победа за Меркел

Ангела Меркел (вероятно) се запъти към четвъртия си пореден мандат. Но дали ще е последен?

Нейните християндемократи спечелиха парламентарните избори в Германия според окончателните резултати на избирателната комисия.

За коалицията ХДС-ХСС са гласували 33 процента или около 1/3 от упражнилите правото си на глас. Това е най-слабият резултат от десетилетия за хората на Меркел.

Далеч зад тях останаха социалдемократите. ГСДП взеха малко над 20 процента – трагичен резултат, след който лидерът им Мартин Шулц обяви, че досегашните партньори на десницата в управлението на страната остават твърдо в опозиция.

Изненадата поднесоха крайнодесните от „Алтернатива за Германия“. Те взеха близо 13 процента от гласовете или трето място в окончателното подреждане. Така за първи път от Втората световна война националисти ще участват във федералния парламент. Интересно е да се отбележи водещата позиция на крайнодесните в почти всички региони от бившата Източна Германия.

Отново в парламента се заввръщат свободните демократи. Либералите взеха 10,7%, което прави възможно сформирането на управленска коалиция между тях, Меркел и „Зелените“ – спечелили 8,9%.

В парламента попадна и крайната левица. За нейните кандидати са гласували 9,2% от немските граждани.

Според повечето коментари християндемократите на Меркел ще съставят коалиция заедно с либералите и зелените. Но преговорите за нея ще бъдат доста тежки предвид идеологическите разминавания в програмите и на трите субекта.

Ясно е едно – ерата „Меркел“ е към своя край. Заедно с това се случи очакваното – антиимигрантските настроения в нейното общество намериха своя изразител в „Алтернатива за Германия“ – третата политическа сила на проведените вчера избори.

коментари

Напишете вашия коментар: