Куклата на червените олигарси

Преди една година изненадващо Корнелия Нинова бе избрана за председател на Българската социалистическа партия.

Събитието предизвика учудване поради три причини:

1.     Корнелия Нинова е първата жена председател на партията-столетница.

2.     Корнелия Нинова пребори конкурента си Михаил Миков, който към момента на избора бе действащият стопанин на „Позитано 20“. За първи път председател, организира конгрес, състезава се на него и губи.

3.     Корнелия Нинова носи негативи от противоречивото си минало. Тя е била на високи позиции през синьото управление в края на 90-те, замесила се е в скандал около „Булгартабак“ в мандата на „Тройната коалиция.“

И все пак – Корнелия пребори Миков с 46 гласа. Победата и стана възможна изключително благодарение на Георги Гергов. Пловдивският олигарх участваше в първия тур на вота, той бе избран от 55 червени делегати. Миков водеше на Нинова с 49 гласа и двамата отидоха на балотаж. При второто гласуване Гергов подари гласовете си на Нинова и тя победи досегашния лидер. Успехът и стана факт благодарение на наклонените от пловдивската организация везни. Ако Гергов беше решил да е Миков, то щеше да е Миков. Но Гергов реши Нинова. По каква причина?

За да изпълява поръчките на олигарсите. Това и прави днес, включвайки се на страната на „Да, България“ във войната срещу главния прокурор Сотир Цацаров. Действие, което има за цел да разклати стабилността в държавата преди старта на третия Борисов мандат.

Защо?

1.     Защото Корнелия Нинова е изборът на проруските олигарси в БСП. Представител на това крило е самият Гергов, почетен консул на Русия във всички големи градове на Южна България. Нинова почти веднага даде доказателство, че наистина е човекът на кремълската Пета колона у нас. Нали помните къде бе първата и вънпнополитическа визита? В Русия – на конгреса на „Единна Русия“ – партията на диктатора Владимир Путин. А след това обсъди кандидатурата на Радев по време на задушевна среща с генерал Леонид Решетников, приближен до Путин и директор на руския институт за стратегически изследвания. 

2.     Защото Корнелия Нинова е изборът на червените олигарси, чиито пипала са здраво хванали българската енергетика. Топлата връзка е Румен Овчаров. Призна го и самият Гергов, той разкри, че когато е посетил кабинета на Нинова там е заварил нейният ментор Овчаров. Припомням, че Нинова бе негов заместник на Овчаров в кабинета на „Тройната коалиция“. Самият той пък беше енергиен министър през 1995-та. Тогава когато друг червен олигарх – Сашо Дончев – получава „пълномощното“ от Москва. За пред обективите той става изпълнителен диретор на смесеното дружество (с участие на София и Москва) „Топенерджи“. А де факто е коронясан за газовата и петролна връзка между България и Русия.

3.     Корнелия Нинова очевидно е изборът и на олигарсите с интереси в оръжейната промишленост. Това разкри преди време бившият депутат от БСП Татяна Дончева. Според нея Румен Радев е бил изборът на именно на оръжейното лоби. Същият Радев бе лично прокаран от Нинова, през главата на червения актив, за кандидат-президент, въпреки че структурите на БСП единодушно бяха издигнали номинацията на омбудсмана Мая Манолова.

4.     Корнелия Нинова е изборът и на криещия се в Белград олигарх Цветан Василев. За това намекна говорителят на „Нова Република“ Трайчо Трайков. В изтеклите стенограми, в които група политици, журналисти и издатели обсъждат създаването на нов десен проект, Трайков недвусмислено дава да се разбере, че има информация откъде е дошло финансирането за безкрайно разточителната и лъскава кампания на президента Радев. Според него – Василев е източникът на милионите, които бяха инвестирани в избора на Румен Радев. Избор, който на практика събори от власт кабинета „Борисов-2“ и доведе до предсрочни парламентарни избори през тази пролет.

5.     Корнелия Нинова явно е и изборът на олигарха Прокопиев и групата около него. С просто око днес е видимо мекото и позитивно отношение към нея на медиите от кръга „Капитал“. Топлата връзка между двамата е евродепутатът от левицата Петър Курумбашев. Той участваше дейно в щаба на Радев, а към настоящия момент е сред близките до Нинова на „Позитно 20“. Курумбашев е чест гост в кабинета на червената лидерка, разбира се не толкова колкото гореспоменатия й наставник – Румен Овчаров.

Корнелия Нинова, обаче, не е изборът на българския народ. Гласоподавателите не се вързаха на подмяната, маскирана като подмяна, и пак гласуваха доверие на ГЕРБ. Въпреки грешките през годините – хората прецениха, че е по-добре премиер да е предвидимият Борисов. А не куклата на конци, играчката на червените олигарси.

А не Корнелия Нинова. Не и БСП.

Тодор Тодоров за Демокрация днес

коментари

Напишете вашия коментар: